Днес, 18.03.2016 г., Областният управител на Област Русе – доц. д-р Стефко Бурджиев, заедно със своите заместници прие в кабинета си акад. Пламен Карталов – директор на Софийска опера и балет. 
Доц. д-р Бурджиев сподели особената чест и гордост, която изпитва от личното посещение на академика в Русе. Той не скри мотива за отправената покана, а именно връчването на Плакет на Областен управител на Област Русе в знак на признателност за приноса му в развитието на националното музикално-сценично изкуство, на Русенската опера и балет, в успехите и развитието на фестивала „Мартенски музикални дни“ през годините, в приобщаването на младата публика и в поощряването на международно сътрудничество и копродукции.
Акад. Карталов изрази своята благодарност за този жест. „Четирите години, прекарани в Русе, ме оставиха с прекрасни емоции. Русе беше една голяма част от моя живот“, каза академикът. 
В ретроспекция към изминалите години, той припомни, че именно в Русе за първи път в България, частни предприятия участват във финансирането на културния живот на града. „Държавата не трябва само да финансира културата, заради това считам, че трябва да се търси алтернатива в лицето на предприятията“, допълни акад. Карталов. Тази добра практика стана ясно, той е продължил след това и в работата си за Софийска опера и балет. 
С призив Русенката опера да работи за своята публика, привличайки бременни, майки с новородени, младежи, защото възпитанието към това изкуство трябва да започне от ранна възраст, завърши своето изказване акад. Карталов. 
Предвид заявен интерес от русенски училища за детска постановка в Русе от страна на Софийската опера и балет, беше поет ангажимент от двете страни за последваша комуникация и оказване на съдействие за организирането на такъв за младата публика. 
В края на срещата, Областният управител на Област Русе връчи поздравител адрес, удостоверение за притежание на плакет на името на акад. Пламен Карталов и самия Плакет на Областен управител на Област Русе за изключителния принос на акад. Карталов в развитието на националното музикално-сценично изкуство, на Русенската опера и балет, в успехите и развитието на фестивала „Мартенски музикални дни“ през годините, в приобщаването на младата публика и в поощряването на международно сътрудничество и копродукции.