Варненският апелативен съд призна за виновен в опит за убийство на горски стражар и деяние против реда на управление бившия кмет на Исперих Бейсим Шукри. 48-годишният мъж ще изтърпява наказание лишаване от свобода от пет години при първоначално общ режим, съобщиха от прокуратурата.Бейсим Басри е признат за виновен за това, че на 23 февруари 2013 година в местността „Трънлив дол“, в землището на село Йонково, област Разград направил опит да убие двама горски надзиратели и горски стражар на резервата „Воден“.

На 23 февруари 2013 г. след 17.30 часа тогавашният кмет на Исперих отишъл на бракониерски лов в ловното стопанство „Воден Ирихисар“ в землището на село Йонково. Застанал на позиция на направено чакало върху дърво. За предстоящия бракониерски лов ловните надзиратели имали предварителна информация и били изпратени в стопанството, за да го предотвратят. Шукри бил забелязан от ловен надзирател, който му наредил „Стой на място. Горска стража!“. 

Въпреки предупреждението, Шукри произвел четири изстрела в посока срещу трима горски служители. Падайки от дървото, успял да произведе и пети изстрел срещу горския стражар П. Астраджиев, след което избягал от местопрестъплението. 

На първа инстанция Окръжният съд в Разград осъди Бейсим Басри на 2 г. затвор с отлагане изпълнението на присъдата за срок от 5 години.