Плячкосали златните часовници на Георги Илиев, Поли Пантев и Емил Кюлев

Гробари са изтръгнали златните коронки от устата на Тодор Живков.
Шокиращата история разкриха пред "България Днес" служители на Централните софийски гробища, които били ангажирани с изпращането на бившия Първи в последния му път.
"Роднините му бяха забравили да ги приберат.

Ден преди погребението се сетиха и ни питаха. От моргата провериха устата на Живков, но нямаше и следа от златните коронки. Може в случая да ги е прибрал и патоанатомът, защото трупът още не беше стигнал до нас", разказва бивш служител в най-големите гробища на столицата.

След като гробари вадят златните импланти и коронки на покойници, ги претопяват и ги продават. На северния изход на същите гробища дори сръчен майстор е поставил табела с обява, че изкупува коронки.

Гробарите обичали най-вече покойните престъпни босове, разкриват още техните колеги. Застреляният на остров Аруба Поли Пантев бил откаран в моргата със златен часовник, но по време на церемонията мистериозно изчезнал от китката му. Крадецът така и не бил открит. Подобни златни часовници изчезнали и при погребенията на Жоро Илиев и Емил Кюлев.

Известна е и легендата за погребението на Георги Парцалев, за когото се твърди, че е погребан със злато и диаманти. Те също са откраднати. Гробът на артиста бе разкопан, за да бъде погребана неговата сестра, но в него не било открито нищо освен костите му.
Най-големият урожай очаквал оперираните от съвест крадци на циганските парцели. Ромските барони погребвали братята, сестрите и родителите си като тракийски царе - със златни пръстени, обици, колиета, гривни и часовници, както и с джиесемите.
За една от най-бруталните случки, последвана от невиждана кървава вендета, разказва пред "България Днес" отец Георги Гелеменов.
"На гробищата на село Яна край София погребаха 14-годишна ромка. Положиха я в гробница 4 на 4 метра, колкото голяма стая. Вечерта влязоха други цигани, отрязаха й пръстите, за да й вземат пръстените. Прибраха всички ценности. Нямаха късмет и близки на починалата ги набараха. На единия от крадците – Пальо, му отрязаха главата с лопата. Другия го обесиха пред параклиса на гробищата, а останалите двама успяха да избягат", спомня си свещеникът.
Иначе зловещата престъпна схема за кражба на златни коронки действа не само на Софийските централни гробища, но и в най-бедния район на Европейския съюз - Северозападна България.
"Върнаха ни наш близък от моргата с липсващи зъби, на които имаше позлатени коронки. Направо с клещите ги извадили. Нямат срам, нямат уважение пред Бог", споделиха пред "България Днес" опечалени на покойник от Врачанско.
Служители на траурни агенции твърдят, че гробарската мафия, в която участват и патолози и погребални фирми, сваля всичко, годно да бъде продадено, от мъртвеца. Не само вещи, но и органи. През наркоканалите те се изнасят за чужбина срещу доста добри пари, разкриха служители на една от най-оборотните агенции, пожелали да останат анонимни от съображения за сигурност.
Изравят трупове и в Париж
Във Франция не остават по-назад от нашите престъпници. Десетки трупове бяха извадени от гробовете им, а от тях нагли бандити изтръгнали златни коронки или семейни бижута.
Грозната сцена се разиграва в гробището „Пантен“, най-голямото в Париж, разположено в северната част на столицата. За тези престъпления, извършвани обикновено в нощта след погребението, са арестувани седем души. В един от заловените гробари са открити 10 златни коронки на мъртъвци.
След арестите кметът на Париж Бертран Деланое нареди да се затегнат мерките за сигурност на парижките гробища. Апелът се увенча с успех и френските ченгета разбиха работилница за претопяване на крадено злато.