Европа и Турция гледат сериозно на този процес, защото в момента десетки хиляди хора бедстват. И те са до нашата граница. Няма време за игрички. Затова и казах на колегите – трябва да си тръгнем със споразумение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.
Той беше категоричен, че дори споразумението да е лошо, трябва да го има и да започне да се изпълнява. „Европа показа изключителна хуманност“, каза още премиерът и добави: „Съвет след съвет, милиарди отиват в каква ли не посока. Не само Сирия, вчера дискутирахме и за Либия, където положението е подобно. В нашата декларация влизат Йордания и Ливан, където също милиони хора очакват да бъдат подпомогнати“.
Премиерът обясни, че държи и България да бъде включена в споразумението между Турция и ЕС. Според него е важно да се отбележи, че милиардите, които ЕС ще отпусне на Анкара, ще бъдат насочени в помощ на бежанците – за здравеопазване, образование и инфраструктура, а не за турската държава. Борисов посочи, че много европейски лидери вече са заявили, че страната ни също се нуждае от допълнителни средства във връзка с миграционния натиск.
„Това, което договорихме вчера с президента на Македония г-н Георге Иванов, в момента на границата вече се изпълнява като дадено разпореждане от мен, отбеляза премиерът във връзка със започналото съвместно учение на българо-македонската граница.
В отговор на журналистически въпрос министър-председателят заяви, че би призовал ДСБ и ГЕРБ да спрат да улесняват дотолкова опозицията и да изпращат сигнали за нестабилност, защото това на никого не помага. „Не е проблем, че ДСБ имат хора във властта на различни позиции. Проблемът е, че не искат да носят отговорност“, заяви Борисов и добави, че никой от тях няма да бъде принуден да си отиде, заради това, че е симпатизант на една партия.
Според премиера Борисов Мониторинговият механизъм на ЕК трябва да бъде използван, за да се реформира българската съдебна система от А до Я.
Министър-председателят подчерта, че е разпоредил да бъде изготвен и представен на ЕК конкретен план за действие.