Водещи медицински специалисти в лицето на националните консултанти по медицинска онкология, нервни болести и очни болести, психиатрия и други заболявания се обявяват категорично против употребата на марихуана за медицински цели, става ясно от становищата им, публикувани на сайта на здравното министерство.
През последните години темата за използването на марихуаната за медицински цели е широко обсъждана на фона на разрешаването й в други страни и пациенти и обществени организации подеха кампания за убеждаване на институциите в ползата й. 
Националния съвет по наркотичните вещества е провел три заседания през последните години, на които е била разгледана темата от всички възможни страни.
Становищата на всички водещи специалисти са срещу употребата на медицинската марихуана.
Консултантът по медицинска онкология Асен Дудов посочва, че подобряване на качеството на живот би могло да се постигне от съдържащите се в растението кабиноиди, но в същото време при тях се наблюдават доста нежелани реакции. Което по думите му не ги прави желани дори в „стабилизирана лекарствена форма". Той посочва, че недостатъчният ефект на практика не включва веществото в най-съвременните алгоритми за лекарствено лечение на рака.
„Изобщо не коментирам класическия прием на канабис - чрез пушене - обикновено негови „страстни" защитници са хора, които просто искат узаконяването на определена форма на наркомания", посочва Дудов и допълва, че това няма нищо общо с онкологията, при която има „перфектни лекарства за поддържане на доброто качество на живот".
Националният консултант по нервни болести проф. Иван Миланов посочва, че медицинският канабис се прилага при пациенти с множествена склероза за облекчаване на мускулни спазми. Освен това тя може да повлиява съня и невропатната болка. Той цитира проучване върху 573 болни от множествена склероза, разпределени в 52 болници в пет държави - Великобритания, Испания, Италия, Чехия и Полша. При 74% от участниците е отчетено намаление на спазмите, както и подобрение на качеството на съня. Миланов цитира и съдебно решение от декември 2012 г. на Върховния административен съд в Мюнстер-Германия, който позволява на болни с множествена склероза да отглеждат канабис в домашни условия след подаване на молба и получаване на съответното разрешение от Федералния институт по лекарствата.
И Миланов смята, че пушенето на канабис е неприемливо за медицинските цели заради нестандартизирания състав на продукта.
Националният консултант по очни болести проф. Ива Петкова е категорична, че в практиката на очните болести досега не й е известна употребата на марихуана и нейни деривати за медицински цели, поради което не се налага използването й в тази специалност. 
Със становище за употребата на марихуаната с медицински цели е излязъл и Синдикатът на българските учители с лидер Янка Такева, който се обявява против активната рекламна кампания за легализиране на марихуаната. Освен това според синдиката има много медицински проучвания, които доказват, че употребата на марихуана може да отключи шизофрения в ранна възраст.