Сложната геополитическа обстановка в света изисква в България да има стабилност. Политическата стабилност е важна за провеждането на реформите. Необходими са реформи, те нямат алтернатива. Политическата стабилност е важна, за да има инвестиции и развитие.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Успешните държави са тези, които имат план за действия и политическият елит е обединен около тях. Трябва да покажем, въпреки идеологическите различия сме в състояние да работим обединени по тези цели, каза президентът.

„България имаше и постигна своите стратегически цели – членство в ЕС и НАТО. Трябват ни нови цели – изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността, пълноправно членство в Шенген, влизане в еврозоната“, заяви Плевнелиев и добави: „Когато е трудно трябва да покажем, че имаме план“.

Държавният глава направи обръщение към 43-то Народно събрание след приключилия месец на политическите консултации с всички парламентарно представени политически сили. Инициативата се провежда за 5 пореден път. Президентът благодари на всички партии за конструктивния диалог. По време на разговорите е обсъдена актуалната политическа ситуация в страната и реформите, които са на дневен ред.