Близо пет пъти се е увеличил броят на поискалите да напуснат системата на МВР служители през периода септември-декември 2015 г. Това показва статистиката, която вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова е предоставила в отговор на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.

Лавинообразният ръст на напускащите системата на МВР съвпада с неуспешния опит на Бъчварова да стартира реформа в сектора през миналата година.

4208 служители на МВР са с прекратено служебно и трудово правоотношение от началото на 2015 г. до настоящия момент. От тях 1342 са полицейски служители от районните управления на МВР. През септември 2015 г. напусналите МВР са 246 служители. През октомври бройката се увеличава на 676, през ноември на 744, а през декември месец 2015 г. достигат 1173 души.

Вицепремиерът и вътрешен министър се опитва да обясни нарастващия брой на подадените заявления за напускане на МВР и с факта, че “съществуват и случаи при които служител е подал заявление за прекратяване на служебно правоотношение, но за същия е образувано дисциплинарно производство и в последствие правоотношението му е прекратено след налагане на дисциплинарно наказание “уволнение”. Румяна Бъчварова обаче не посочва за колко подобни случая става въпрос.

Министърът на вътрешните работи потвърждава, че в районните управления на МВР е налице недостиг на униформени полицаи. Към настоящия момент са обявени конкурси за постъпване на младши изпълнителски длъжности за 300 щатни бройки, 120 от които са за Столичната дирекция на вътрешните работи.

Заради повторния опит на екипа на Румяна Бъчварова за реформа на МВР от една седмица в столицата и различни областни градове стартираха малобройни протести на полицаи. Служителите на реда не са съгласни с желанието на политическото ръководство на МВР да се намалят компенсациите при пенсиониране, които биха получили новопостъпващите служители в системата, намаляване на срока на платения годишен отпуск и други социални предимства.