"Докато капитанът е в Брюксел, бунт на кораба", с тези думи премиерът Бойко Борисов започна коментара си от Брюксел, след като днес от ПГ на ГЕРБ настояха премиерът да отиде в парламента и да каже докога опозиционерите Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта.

Ще отида, щом ме викат, аз съм дисциплиниран, добави веднага Борисов и попита за какво все пак трябва да ходи в Народното събрание. След като получи разяснение от чакащите го пред сградата на ЕК български журналисти, премиерът отвърна: Първо ние нямаме споразумение с ДСБ, имаме споразумение с Реформаторския блок и то в момента се изпълнява. Що се касае до кабинет и министри, както и до управлението на кабинета, го правя аз. Така че предполагам хората от ГЕРБ започват да недоволстват от ежедневните изяви на някои от членовете на РБ, които не излизат от РБ, а се правят на опозиционери с кадрите, които имат във властта. Аз никога не съм ги делил хората на кой от коя партия е в управлението – те са добри министри и си изпълняват ангажиментите. Нямам повод поради тази причина да ги гоня – така че ако искат да стоят и да работят, да работят. Но не е морално да даваш акъл като опозиционер и в същото време да имаш толкова много кадри и то на възлови места. Може би затова колегите от ГЕРБ са решили да реагират, коментира Борисов.

Като се срещна с тях (ПГ на ГЕРБ – бел. ред.) ще видя какво очакват. Но за съжаление тази двояка позиция на Реформаторския блок пречи на кабинета, заяви премиерът.

Премиерът не знаел за какви назначения са говорели от ПГ на ГЕРБ, тъй като бил в срещи през това време. Радан Кънев ме обвини в две неща и много ме обиди. Разбрах, че г-н Кънев никога не е искал да се сменя главния прокурор, аз съм го разбрал грешно и му се извинявам затова, защото и аз не искам да се сменя главния прокурор, продължи Борисов. Разбира се, се извинявам за това, че казах стотици назначения – това е хипербола, никой не ги е броил, но са достатъчно, обясни още той.

Борисов заяви категорично, че реформата на Петър Москов ще стигне до край.

За военния министър Николай Ненчев, премиерът припомни за обществените поръчки в армията, които Ненчев спря и запита: Защо когато министър на ГЕРБ спре поръчки има коментари, а когато Ненчев го прави такива не е имало. Мери се с двоен аршин, каза още той.

За мен всички министри са ми еднакви – министър Ненчев работи много добре, всичко с мен коментира. И Ненчев, и Москов са министри, които са ми предложени от Реформаторския блок, никой не ги е делял. Ако някои върши нещо нередно – има служби и те ще си свършат работата, каза още Бойко Борисов.

Петър Москов не е от ГЕРБ, аз го искам, но той си е от ДСБ. Съдбата ни събра да работим заедно и се справя добре, допълни Борисов.