Доналд Тръмп, водещият претендент за номинацията на Републиканската партия за кандидат -президент на САЩ, предупреди, че ако след всички негови победи досега, му попречат да получи официално тази позиция, ще има масови безредици.

Във вторник милиардерът спечели първичните избори в 3 щата – Флорида, Илинойс и Северна Каролина (и имаше минимална преднина в Мисури преди края на броенето на бюлетините), което го приближи до събирането на 1237 делегати за националния конгрес през лятото, достатъчни да спечели номинацията.

Но във важния заради големи си брой делегати щат Охайо той изгуби от местния губернатор Джон Касик и това оставя техническа възможност Тръмп да не събере достатъчно делегати за форума в Кливланд през юли.

Така партийното ръководство, голяма част от което е шокирано от възхода на нюйоркчанина, може да опита да го спре в последния момент да не е кандидатът за изборите на 8 ноември и да предложи друго име.
В интервю за CNN той бе помолен да коментира подобен развой на събитията. "Не мисля, че можеш да кажеш, че няма да получим автоматично (номинацията). Мисля, че ще има бунтове. Мисля, че ще има безредици. Аз представлявам много, много милиони хора."

След това Тръмп обяви, че за пореден път няма да участва в телевизионни дебати с конкурентите си на 21 март. "Мисля, че имахме достатъчно дебати", каза той пред Fox News, след като в сряда от надпреварата се оттегли и Марко Рубио, сенаторът от щата Флорида, който бе разбит от Тръмп на собствен терен.

Реални шансове имат само сенаторът от Тексас Тед Круз и Джон Касик, но те изостават със спечелени делегати и може би за партията е твърде късно да спре похода на човек, който драстично се разминава с редица традиционни принципи на републиканците за имиграцията, ксенофобията, религиозната толерантност, равенството на половете и външната политика.

В сряда, например, Тръмп каза пред MSNBC, че по въпроси на международните отношения се консултира най-вече със... себе си. "Разговарям със себе си, номер едно съм, защото имам много добър мозък. Знам какво правя, главният ми консултант съм си аз самият и имам добър инстикт за подобни неща."

Бившият държавен секретар Хилари Клинтън спечели във вторник 4 щата и води в пети пред конкурента си Бърни Сандърс. Така в лагера на демократите се очертава доста по-рано да е ясно кой ще бъде номиниран за изборите за наследник на Барак Обама в Белия дом.

При републиканците битката става все по-ожесточена и неясна до последно. Тед Круз е фаворит на консервативното движение в партията, известно като Tea Party, и има проблеми с популярността в щати, където не доминират активирани от църквите избиратели.