Главният секретар на МВнР Стоян Тодоров беше освободен от длъжност, след като проверка установи, че той е шофирал ведомствения автомобил „Мерцедес”, който бдителен зрител бе заснел да минава върху т.нар. „зелени релси” край Руски паметник.
Заповедта за освобождаването му е подписана от външния министър Даниел Митов по указание на премиера Бойко Борисов, съобщиха от МВнР.
По-рано днес  министър Митов публично се извини от името на ведомството  подчинените си заради случая, който придоби публичност с помощта на снимка, качена от зрител на bTV на платформата „Аз, репортерът”.
Стоян Тодоров е назначен за главен секретар на Министерство на външните работи на на 11.03.2015 г. Той е заемал същата длъжност от октомври 1999 г. до октомври 2001 г. докато външен министър бе Надежда Михайлова. 
Преди второто си назначение във Външно Тодоров е бил 5 г. главен секретар вна изпълнителна агенция "Електронно-съобщителни мрежи и информационни системи".
„Много неприятно бяхме изненадани”, коментира и говорителят на МВнР Бетина Жотева. По думите и шофьорите в министерството са с голям опит и освен това са дисциплинирани, защото плащат от джоба си глобите за пътни нарушения – у нас и в чужбина. Подобен случай на българска територия обаче досега не сме имали, посочи Жотева.
Според нея виновният водач се е опитал да заобиколи през забранения за коли участък най-вероятно заради задръстване или катастрофа.
В МВнР на щат са 21 шофьори. Те карат 31 леки коли. Ведомството разполага и с девет буса, три лекотоварни автомобила, един камион и един автобус.