Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева призова учениците да следят за потребителските си права, особено в интернет и социалните мрежи.

Тя участва в открит урок на ученици от XII клас в Националната търговско-банкова гимназия в София заедно с председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, съобщиха от МОН.

Освен потребители, вие трябва да знаете преди всичко, че сте граждани и като такива имате много права. Всеки гражданин, във всяка точка на България и на ЕС, се ползва с еднакво висока степен на защита, чрез правилно прилагане на законите. На всеки един от вас се е случвало да се ядоса на търговец, на лошо обслужване, на повредени стоки. Вие трябва да се противопоставяте на онези, които ви мамят и подвеждат, заяви вицепремиерът. В такива случаи трябва да се подават сигнали в Комисията за защита на потребителите. Тя припомни, че като български еврокомисар е отговаряла точно за защитата на потребителите.

Меглена Кунева наблегна най-вече на онлайн услугите и пазаруването, тъй като учениците и младите хора са постоянно в интернет. Винаги внимавайте за подвеждаща реклама, за договори с неравноправни клаузи и условия, които търговците са публикували. Просто ги четете! Имате право на връщане до 14 дни на закупени онлайн стоки без причина, дори и без дефект, подчерта министърът. Докато при пазаруване в магазини е трудно връщането на стоки, освен ако няма повреда. Законодателят е дал този срок, тъй като изборът през екрана на компютъра или телефона не дава възможности за запознаване с реалните характеристики на продукта, каквито имаме при пазаруването от магазинната мрежа.

Министърът призова да се гледат срокове на годност, на гаранции. Ако стоката няма търговска гаранция, тя има законова – до две години.

Преди открития урок, директорът на гимназията Емилия Иванова и ученици представиха практическите си проекти на учебно-тренировъчни фирми. На изложбени щандове показаха проект на банка, на фирма за сладкарски изделия и на компания за производство на продукти от пчелен мед. Бъдещите банкери са направили дори и проект на исторически златни и сребърни монети. Вицепремиерът Кунева обеща, че е възможно да бъдат реализирани по време на председателството на България на ЕС. Учениците с фирмата за сладкарски изделия се похвалиха, че вече продават в интернет.