Любители на риболова се похвалиха с близо 100 килограмов сом, уловен в язовир Ряховски ливади, недалеч от Севлиево, предава репортер на БГНЕС.

"Един час ни разкарва с лодката, докато го извадихме", разказа пред БГНЕС татуистът Любомир Добрев, който заедно с приятели, запалени по риболова, събраха стотици лайкове със снимката си с „водното чудовище”.

Сомът тежи над 70 килограма и е дълъг 2,25 метра. „Истинска подводница”, шегуват се риболовците.

Огромната риба е уловена по време на т.нар. мисия от спортния риболов „Хвани и пусни”. Веднага след улова и снимките тя е върната обратно във водата и по никакъв начин не е пострадала, така че природозащитниците могат да бъдат спокойни, уверяват риболовците.

Всъщност стотици хиляди риболовци по света и любители на спортния риболов практикуват начинанието „хвани и пусни” – снимат се за спомен от преживяното удоволствие с рибата и веднага я пускат обратно във водата жива и невредима. По този начин се запазват рибните ресурси, които са силно намалели на много места по света. За щастие в България има много язовири като Ряховския, където запалените по този спорт могат да упражяват хобито си и да релаксират през уикендите, а защо не и в средата на работната седмица, както правят Любомир и приятелите му.

А на любителите риболовци казваме наслука, защото колкото и странно да звучи уловеният днес двуметров сом е малък в сравнение с размерите, които достига тази риба – 5 метра и 300 килограма тегло.