Германия е най-добрата страна в света. Поне на такъв имидж се радва, според глобално проучване, проведено сред 16 000 души от международния рекламен гигант WPP, съвместно с бизнес училището Wharton и US News & World Report.

Изследването залага на методология, използвана от WPP за определяне на потребителските нагласи към различни марки, предлагани от компании, на разнообразни пазари. "Държавите, също както компаниите, трябва да мислят внимателно за развиване на марките си", смятат от WPP. Това ще създаде печалби чрез международната търговия, инвестиции и други национални ползи, припомня тя. 

Според изследването, най-добрата страна в света като цяло е Германия. На второ място е Канада, следвана от Великобритания, САЩ и Швеция. Останалите държави в топ 10 са Австралия, Япония, Франция, Холандия и Дания (10). 

Резултатите се основават на обща оценка по 75 показатели, от културата, през възможностите за бизнеса, до ефективността на държавните регулации и училищните резултати на децата. 16-те хиляди души по света са били запитани какви са впечатленията им за списък от страни. Германия отличително се радва на много добър имидж. В посладното издание на Световния икономически форум в Давос канцлерът Ангела Меркел получи похвали за ролята й в утвърждаването на бранда Deutschland. Панел от висши мениджъри призна нейната увереност на държавник и последователността на визията й за управление, особено във връзка с потока мигранти, който приижда към държавата. Макар и самите германци да имат съмнения по отношение на решенията й в тази насока, явно това печели известно признание по света, отбелязва американското издание Quartz. 

Единствената водеща подкатегория, в която проучването на WPP не класира Германия високо, е "Страна за приключения". По показателя приключенски туризъм тя се нарежда чак на 45-о място. Бразилия е най-подходящата за приключения държава на света, сочат резултатите. Следват я Италия. Испания, Тайланд и Нова Зеландия. 

Други изводи са, че в Швеция хората са най-големи граждани на света, имат най-глобално мислене. Франция е страната с най-значително културно влияние. Италия има най-голямо историческо наследство. Индия се радва на най-масивен икономически растеж. Ако човек търси страна за бизнес, това определено е Люксембург - тя според хората дава най-добри условия и такъв е имиджът й. Властта на света се държи от САЩ, а качеството на живот е най-високо в Канада.