От риболовен клуб „Балканка“ настояват за създаване на речна полиция, която да следи за нарушители и особено за проблема с „боклука на селяните“. Това стана ясно по време на обществената дискусия по предложените промени в Закона за туризма, предаде репортер на БГНЕС.

„Ние ходим и ги събираме всяка година. Нужна ни е речна полиция, която да съблюдава”, настояха още риболовците. Освен това, те призоваха министърът на туризма Николина Ангелкова, която организира обсъждането, да въведе правила и санкции за боклуци в реки, язовири и морета.

Общественото обсъждане е посветено на предложените от Министерство на туризма промени в Закона за туризма. По-голямата част от обсъждането между министър Ангелкова, природозащитници и всички останали заинтересовани страни бе посветено основно на т.нар. къмпингуване.

Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани” заяви, че не е удачно да се въвеждат забрани за свободно къмпингуване. Според него е напълно възможно да се направят режими, чрез които да се даде възможност на общините покрай реки, язовири и плажни зони, за платено диво къмпингуване.

Александър Василев, член на Българска асоциация за къмпинг и караванинг, пък призова да се формулират точно и еднозначно понятията „къмпингуване”, „бивакуване”,„паркиране (на кемпер, каравана)”, „къмпинг”, „кемпер стоп” и „зона за отдих”.

Къмпинг означава култура, настоя Денислава Петрова от „Да запазим Корал”. Според нея е било неизбежно Министерство на туризма да не чуе природозащитниците. „Поради незнание може би изпаднахме в парадокс да въведем забрана без алтернатива, което Слава Богу е в миналото вече”, допълни Петрова. Тя подчерта, че основното предложение на сдружението, което тя представлява е да се ограничи строителството зад първите 3 плажа за природосъобразен туризъм.

Междувременно част от участниците в дискусията изразиха недоволството си, че по време на обсъждането приоритет се дава на частта от промените в Закона за туризма, свързани с къмпингуването, а се пренебрегват останалите промени.

Според Орлин Конов от „Да спасим Иракли” 25 години страната ни няма ясна концепция за това как да се развива туризмът в България. „Във вашата концепция фигурира само стандартният къмпинг от времето на социализма, с течеща вода и тоалетни. Цялата философия на закона е забранителна. С този туризъм тип „Балкантурист” няма да имаме туристи след 20 години, на хората им омръзва да гледат едно и също”, обърна се той към Ангелкова.

Министърът на туризма от своя страна заяви, че удължава общественото обсъждане на промените в Закона за туризма с три месеца.