Матурите по български език и литература няма да бъдат в три модула. Това заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, предаде БГНЕС.

Тази година ще работим за техническото обезопасяване в много стабилен вариант, защото модулите ще създадат много голям проблем, свързан с техническата несъвместимост на двата изпита, които са по едно и също време.

От друга страна, голяма част от учениците в момента са се подготвили без модули. “Моето желание беше да бъде на модули матурата, но в момента ще объркаме изцяло всички зрелостници, обясни Стаматов.

Според него много стабилна предварителна техническа подготовка е необходима, за да се предотврати всичко свързано с преписването. Комисии от родители също ще има. Предварително те много добре ще трябва да бъдат подбрани от педагогическите колективи на всяко училище.

Стаматов обясни, че трите модула са щели да бъдат в първоначално планувания вид и като продължителност, но голяма част от подписките, които има в министерството от учениците и зрелостници, показва, че те няма да се справят с тази строгост в регламентираността по модулите. Искат да има по-голяма свобода.

Стаматов посочи, че модули все пак ще има, но след няколко години, когато зрелостниците ще имат достатъчно време, за да се подготвят за специфичните модулни матури.

Стаматов допълни и че според направените промени книгата на Даниел Дефо “Робинзон Крузо” няма да се изучава. Той е автор, който може да бъде заместен с български автори и точно това е направено. “За да няма спекулации в обществото, защото точно той се изучава, защото има много български произведения, с които сме се съобразили в момента да бъдат заложени в учебните програми и да няма чувствителни зони, които постоянно да клатят подготовката на учебните програми, които трябва да бъдат вече утвърдени.

Същото се отнася и за изучаването на “История славянобългарска” на Паисий Хилендарски. Произведението ще се изучава четири пъти. Веднъж по български език и литература и четири пъти е засегната в учебниците по история. Така като се започне от 7 клас ще се учи и в 8, 9 и 10 клас.