Австрийският канцлер Вернер Файман призова германския си колега Ангела Меркел открито и публично да се обяви за контрол над миграцията.
Файман призова Германия да последва примера на Австрия и да ограничи броя на търсещите убежище, които властите в Берлин могат да приемат. Виена постави таван за тази година от 37 500 мигранти, които страната може да приеме. Миналата година 90 000 мигранти поискаха убежище в Австрия.
Огромната част от австрийските граждани подкрепят затварянето на "Балканския маршрут" и одобряват по-строгата политика на властите във Виена по отношение на бежанската криза.
85 на сто от австрийците одобряват затварянето на Балканския маршрут, а 83 на сто от запитаните не вярват, че 28-те страни от ЕС през следващите седмици ще достигнат общо решение за спиране на бежанската вълна.
Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер каза, че Германия и Австрия сами не могат да разрешат бежанската криза и се обяви за общоевропейско решение на проблема.
По време на заседание на парламента във Виена Лайтнер определи Австрия като една от най-сигурните държави в света и, че целта е тя да остане такава.
"Миналата година имахме над 89 000 искания за получаване на убежище. Това е много повече от всички страни-членки на ЕС взети заедно. Австрия оправда своята хуманитарна традиция, независимо от факта, че някои държави смятат, че това не е достатъчно. Австрия, заедно с Швеция и Германия пое най-големия товар върху себе си. Словения и Хървати приеха общо 500 молби за убежище", подчерта австрийският вътрешен министър и припомни, че от самото начало на кризата е призовавала за спазване на мотото: „този, който иска бежанци и иска да ги интегрира, трябва да сложи граници за прием".
"Ограниченията означават, че нашата система и гражданите могат да контролират ситуацията. В същото време това е ясен сигнал за останалите държави от ЕС, че Австрия няма да вдига огради, а е готова да помага, но в рамките на възможностите", поясни Йохана Микъл-Лайтнер.