Таксата за сградна инсталация за топлофицираните сгради може да намалее, но намо след решение на законодателя, коментира пред журанлисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според законодателството разходите за сградната инсталация се покриват от потребителите, но пък процентът не е фиксиран в закона.

Иванов посочи, че по наредба с решение на общото събрание на имота може да бъде намален процентът на сградната инсталация. Той беше категоричен, че на този етап решение за намаляване на сметките за сградна инсталация е преминаването от вертикална към хоризонтална интталация. Това намалява процентът шест пъти и няма да тежи на собствениците, допълни Иванов.

Председателят на КЕВР отказа да коментира дали ще има промяна в цената на парното от 1 април. Общественият доставчик "Булгаргаз" вече поиска намаление на цената на газа с 23 на сто от второто тримесечие.

По закон при съществено намаление на енергоносителите, енергийният регулатор преразглежда цената на парното и електроенергията.

Дали ще има промяна в цената на парното и на таксата "Задължения към обществото", защото по-ниската цена ще повлияе върху разходите за комбинирано производство и съответно - ще намали преференциалната цена на електроенергията, която произвеждат когенарациите.

Иван Иванов посочи още, че изчисленията на "Булгаргаз" са много коректни по отношение на цената на газа, курса на долара и калоричността на суровината. Ако работната група на КЕВР прецени, че има разлики, това ще бъде отразено в ценовото решение, което ще стане ясно в края на месеца.