Военната операция на Русия в Сирия, продължила 167 дни, е струвала на Москва около 38 милиарда рубли. Това показват данните, публикувани от вестник „РБК Дейли“.
Основната част от разходите – около 33,7 милиарда рубли – са отишли за бойни полети. От началото на военната кампания техният брой е бил над 8600, съобщават от руското министерство на отбраната. В полетите са се сключили най-новите Су-35, а също така многофункционалните бомбардировачи Су-34 и Су-24, както и щурмовите Су-25.
На второ място са разходите, свързани с изстрелването на крилатите ракети „Калибър“. По време на кампанията са осъществени 48 пуска, цената на всеки един от тях е до 50 милиона рубли /по курса на деня на изстрелването/. Така общата сума е около 2,4 милиарда рубли.
Накрая следва да бъдат взети предвид разходите за обезщетение на роднините на загиналите, както и загубите за унищожената бойна техника. За време на операцията руската армия е загубила 3 военни – пилотът на сваления от Турция Су-24, морски пехотинец след обстрела на вертолета в Сирия и военен съветник при минометен обстрел срещу учебен център на сирийската армия. Роднините на всеки един от тях са получили по 3 милиона рубли. Цената на унищожения бомбардировач Су-24 и вертолет Ми-8 е 390 милиона и 1,1 милиарда рубли. Към тези суми трябва да бъдат добавени и транспортните разходи, които приблизително се оценяват на 1 милиард рубли. По днешния курс 1 долар е равен на 70,747 рубли, сумата от 38 млрд. рубли възлиза на около 500-600 млн. долара.
“Това са приблизителните цифри, но съм съгласен с тях“, заяви пред РБК директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов.
В същото време говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че оценките на властите не съвпадат с изчисленията на РБК.
На 15 март Русия започна частично изтегляне на своите войски и техника от Сирия. Президентът Владимир Путин заяви, че военните са изпълнили поставените пред тях задачи. При това част от бойната техника и военнослужещи ще останат в руските бази в Сирия, което ще им позволи оперативно да се върнат към активни бойни действия в този регион, ако това се наложи.