"Българските ученици могат да четат, но не могат да разбират. Това означава, че сме изостанали", заяви министърът на образованието Меглена Кунева на дебата за новите учебни програми във Втора английска гимназия.

Това може дда се промени с интердисциплинарност на обучението и връзки между предметите и учителите, обясни тя. "Като чуете Шипка какво си спомнята - стихотворението или историята. Стихотворението, но историята го надгражда, прави нещата по-ясни", каза Кунева. "Защо да не свържем биологията с Айфеловата кула, тя е модел на човешката кост", даде пример Кунева.

"Трябва да видим не само какво влагаме, а и какво излиза от системата. Как ще стигнете до високия резултат зависи от вашия избор, на училището, всеки учител, директора", обясни вицепремиерът.

"Учителят ще прецени дали тук най-лесният начин да се преподаде знанието е един или друг, той ще избере учебникът. Той може да остави настрана учебника и да даде други източници", обясни Кунева.

"Моля, не преписвайте", обърна се тя към учениците по повод предстоящите матури. Нека започнем да изчистваме терена за образование, помоли тя.