Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за назначаване и освобождаване от длъжност и за удостояване с висши офицерски звания на военнослужещи.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов е предложен за удостояване с висшето офицерско звание генерал, считано от 1 май 2016 г.

Контраадмирал Емил Ефтимов ще бъде освободен като директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел и, считано от 16 юли 2016 г., ще бъде назначен за заместник-началник на отбраната и удостоен със званието вицеадмирал.

Полк. Валери Цолов – заместник-началник на щаба на Съвместното командване на силите, е предложен за началник на щаба на Сухопътните войски и за бригаден генерал. Полк. Иван Ортоманов, държавен експерт в дирекция „Операции и подготовка” в МО, ще оглави дирекцията. Начело на служба „Военна информация” застава заместник-директорът й полк. Светослав Даскалов, който ще бъде удостоен със звание бригаден генерал.

Заместник-командирът на 68 бригада „Специални сили” полк. Костадин Кузмов ще бъде произведен в бригаден генерал и ще поеме ръководството на 2-ра механизирана бригада. Досегашния командир на механизираната бригада Димитър Илиев пък ще бъде назначен за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и ще бъде удостоен със званието генерал-майор. Той ще поеме поста от генерал-майор Пламен Лилов, който е подал рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба.

В звание ще бъдат повишени контраадмирал Георги Фиданов – военен представител на Началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, комодор Кирил Михайлов – национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, и капитан І ранг Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Вапцаров”. Те стават съответно вицеадмирал, контраадмирал и комодор.
Правителството ще предложи също така на Президента на Република България да измени Указ 85/2012, с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания.

Предвид промените в законодателството, от обхвата на указа ще отпаднат директорът и заместник-директорът на НРС. Отпада и изискването главният инспектор на МО да е със звание генерал-майор/контраадмирал. В указа ще бъдат добавени длъжностите на директор на служба „Военна информация”, която ще може да бъде заемана от генерал-майор/контраадмирал, и на началник на ВВМУ „Н. Вапцаров”, за която ще се изисква звание комодор.