Въвеждането на задължителното гласуване ще увеличи държавната субсидия за партиите. Това признание прозвуча от трибуната на парламента.  

В началото на днешното заседание независимият депутат Велизар Енчев за пореден път поиска парите, които държавата дава за политическите партии, да бъдат намалени.  

"Нито един от тези, които внесоха предложението за задължителното гласуване, не издаде мръсната тайна, че така държавната субсидия за партиите ще се вдигне двойно", обяви Енчев. Той дори направи изчисление коя формация колко пари от бюджета ще получи.  

"Ако ГЕРБ в момента получава 48 млн. лв. за един мандат, със задължителното гласуване ще получава почти 100 млн. РБ при 13,2 млн. сега, след това ще получават 27 млн. лв.  ПФ - от 10 млн. лв. ще станат 20 млн. лв.", обясни той.  

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, формацията, по чието предложение бе прието задължителното гласуване, репликира, че именно патриотите са поискали намаляване на партийната субсидия.  

По закон партиите, които са взели над 1% от гласовете на парламентарни избори, получават субсидия от държавата - по 11 лв. на получен глас.