След 15 години отсъствие от театралната сцена, привлечен от драматургията и желанието си да изживее радостта от личния контакт с публиката, актьорът с неподражаем почерк - Христо Шопов прие две покани за главна роля в спектаклите: "Човек от Земята" - Театър "Възраждане" и "Догодина по същото време", с които за първи път през 2016 г. ще зарадва почитателите си извън софийска сцена.

Националното турне стартира на 4 април. Първата спирка е Бургас, следват Варна на 5 април, Добрич на 6 април, с постановката "Човек от Земята" с участието на: гост - Христо Шопов в главната роля и екипа на Театър „Възраждане", Роберт Янакиев, Георги Златарев, Мариана Жикич, Даниел Цочев, Ивет Радулова, Яна Кузова, Христо Ботев, съобщиха за БГНЕС от АБА.

"Човек от Земята" разказ за един сън, в който се преплитат спомени от 14 000 години. Авторът - американският писател и сценарист Джеръми Биксби, познат от "Стар Трек" и "Зоната на здрача" умело успява да вмъкне в сюжета ключови теми, свързани с история, философия, антропология, биология и квантова физика. В този еклектичен спектакъл, Христо Шопов се превъплъщава в университетския професор Джон Олдман и поднася една забележителна драматургия, заедно с колегите си.

Националното турне продължава през цялата 2016 г. През май домакини ще бъдат Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе и др. Към гастрола ще бъде включен и най-новият проект с участието на Христо Шопов и Лилия Маравиля - "Догодина по същото време" - продуцент Владислав Каламфилов.

Извън театралната сцена, голяма любов на актьора си остава киното. Носител е на редица наши и международни награди, като за ролята си на Пилат Понтийски във филма на Мел Гибсън "Страстите Христови" получава наградата за най-добър актьор от Филмовия Фестивал в Иркутск през 2004 г. Христо Шопов е главно действащо лице в над 70 филма, запечатали във времето изключителни образи, сред които: "Вчера", "Маргарит и Маргарита", "Любовното лято на един льохман", "Очите плачат различно", "Love.net" и др.