Храните с ниско съдържание на мазнини, плодове и зеленчуци може да ви карат да си мислите, че правите здравословен избор, но в действителност да не е така.

1. Обезмасленото мляко е по-здравословно
Истината е, че пълномасленото мляко не увеличава риска от затлъстяване и сърдечни проблеми и това е доказано от научно изследване, направено от учени в Сиатъл.
„В храненето няма абсолютни, а само относителни твърдения в контекста на това какво трябва и не трябва да ядем”, обясни Марион Нестъл, професор по хранене в Нюйоркския университет пред „Гардиън”.

2. Избягвайте картофи
Всъщност богатата на скорбяла храна е богат източник на витамин C и фибри и може да изиграе важна роля в диетата ви, особено, ако консумирате варени картофи без сол и мазнина.

3. Богатите на глутен храни трябва да се избягват
Понятието „без глутен” като синоним на „по-здрави” е грешно. "Премахването на глутена от диетата може да доведе до недостиг на витамини и минерали", обясни д-р Питър Грийн от Колумбийския университет.

4. Сушито винаги е полезно
Идеята на ориз и прясна, сурова, риба или водорасли издига сушите до върха на здравословните храни. Но всъщност продуктите за суши се преработват по-бавно от организма, което може да доведе до скок в кръвната захар. Освен това, след ядене на суши, обикновено сте склонни да похапнете отново по-късно, тъй като гладът не е заситен. В допълнение, сушито често може да бъде подправено със сосове с високо съдържание на захар и натрий като например соевия сос.

5. Плодовите напитки са здравословни
Не всички звучащо свежи имена са полезни, например натуралните сокове са вреди, освен ако не са прясно изцедени плодове. Много плодови напитки съдържат изкуствени ароматизатори и оцветители, добавена захар.