Най-важното нещо, ако законопроектът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, се приеме с такова широко мнозинство, както се показа в правна комисия, е да покажем на българските граждани, фирми и магистрати, че имаме така необходимата широка политическа подкрепа за съществена реформа в съдебната система.

Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на дебатите по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт на първо четене, предаде БГНЕС.

Захариева заяви, че е убедена, че законопроектът, който е получил голямо мнозинство в правна комисия, ще види същото мнозинство и днес в пленарната зала. „Това трябва да правим, не защото получаваме доклади всяка година или, защото има механизъм, а защото съдебната реформа, е реформата, която се очаква, може би, с най-голямо желание от абсолютно цялото българско общество”, смята правосъдният министър.

Според Захариева предложеният законопроект е наистина балансиран.

„Акцентите по създаване на смесен състав между съдии от ВКС и ВАС при оспорване на прекия избор са гаранция за доверието за този пряк избор. Друга новост, която я няма в Конституцията, но е изключително важна и е подкрепена, е създаване на включване на действащи магистрати в Комисия по атестиране и конкурси”, подчерта тя.

Захариева подчерта, че целият законопроект е изработен с голямо внимание. Той отразява много пълно и доразработва разпоредбите в конституцията. „Предвиденото квалифицирано мнозинство в двете колегии за всички кадрови решения, не само при назначенията, но и при дисциплинарните производства, конкурсите, е гаранция, която искаше от нас Венецианската комисия, че парламентарната квота няма да може да взима сама решения”, поясни министърът на правосъдието и допълни, че по този начин ще се постигне висока увереност на хората, които ще бъдат повишавани и назначавани в съдебната система.