Човекът, който има персонална отговорност България в момента се разделя от Румъния, е главният прокурор Сотир Цацаров. Това мнение изрази пред БНТ тази сутрин бившият правосъден министър Христо Иванов.

"Три поредни доклада в неговия мандат, в които се казва - резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта няма", каза Иванов, който подаде оставка след като предложенията му за съдебна реформа бяха орязани в парламента.

Иванов определи насрочената за днес от български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС в Брюксел среща, с която да се иска отменяне на мониторинга, като пиар акция на "коалицията Цацаров", в която участват и медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски. "Тази коалиция има за цел да се обяви срещу мониторинга. Не защото въпросът е в мониторинга. Въпросът е в това дали в България ще има дълбоки реформи в правосъдието и дали ще има реална борба с корупцията по високите етажи на властта", коментира Иванов.

Той смята, че днес ГЕРБ, БСП и ДПС се опитват да произведат пиар събитие, което от една страна да замъгли факта, че България и Румъния все повече се разделят в рамките на този мониторинг, а от друга – че в страната ни така и не може да се произведе необходимата воля и фокус за дълбоки реформи в правосъдието.

"В Румъния в предприсъединителния период са започали процеси, които днес дават плодове, а ние по същото време сме се заели с буфосинхронизъм и имитации, които също дават плодове, само че отровни", каза Иванов.

"Тази коалиция не е подчинена на политическа логика, а на властова. Това е онзи модел, по който България се управлява отвъд политическата логика на база на корупционни модели, на база на отказа от реформи", каза Иванов. Той припомни, че доверието на българските граждани в европейския мониторинг е 80% - значително по-високо, отколкото в партиите, които искат да го отменят. "Българските граждани знаят, че този мониторинг е изцяло в техен интерес, защото това е най-силната политическа гаранция, че в България ще се случват реформи... На тези евродепутати корупцията не им е проблем, а проблем им е мониторингът ", посочи Иванов и допълни, че днешната акция в Брюксел ще затрудни силно правосъдния министър Екатерина Захариева, която трябва да убеждава Еврокомисията, че България разбира проблемите и иска да ги решава.

Темата на форума е "Механизъм за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект, препоръки". Основната част от конференцията е посветена на "Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка – опитът на България", в която говорители ще бъдат главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният инспектор на Инспектората на Върховния административен съд Теодора Точкова и зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.