За любителите на високите скорости трябва да има регламентирани места, където да практикуват своето хоби. Това заяви пред БНТ Настимир Ананаиев - председател на Парламентарната комисия по транспорт във връзка с предстоящите промени в Закона за движение по пътищата. По думите му, вчера се е получила една много добра дискусия, на която е имало представителство на местната власт, на изпълнителната власт, както и представители на самите хора, които търсят адреналина.
"Обсъдихме няколко различни гледни точки във връзка с проблема с гонките. Обединихме се около няколко неща. Първото и най-важно нещо е, че трябва да изкараме гонките от булевардите, улиците и магистралите. Те не трябва да се случват по никакъв начин. За тях трябва да има регламентирани места, на които любителите на бързите скорости да практикуват своето хоби. За съжаление, в момента няма определение "гонка" в нашето законодателство", каза Ананиев.
"В част от дискусията имаше въпрос дали думата "гонка" трябва да бъде част от Закона за движение по пътищата или да бъде част от Наказателния кодекс. Аз се надявам ние да се обединим около понятието "гонка" и все пак да има такава дефиниция. На хората, които искат да се състезават, трябва да им се предложи някаква алтернатива - те ще се състезават по улиците и булевардите, защото са принудени да го правят. Но ние ще завишим санкцията за такива мероприятия, които се правят на обществени места без разрешение и ще бъдат наказвани сериозно такива провинения като едно от предложенията беше конфискация на автомобил", допълни още шефът на Комисията по транспорт в НС Настимир Ананаиев.