Доналд Тръмп затвърждава позицията си на водач. Въпросът е ще успее ли до края на кампанията да събере 1237 делегата, необходими, за да има убедително мнозинство и да получи директно номинацията на Републиканската партия по време на националния конгрес в Кливланд. След вчерашните избори отговорът е - трудно. Трудно, тъй като губернаторът Джон Кейсик спечели родния си щат Охайо и като победител получи всички гласове. Доналд Тръмп победи в Илинойс, Северна Каролина и във Флорида - родния щат на Марко Рубио, който след тежката загуба обяви, че прекратява кампанията си. Бизнесменът води и в Мисури, но с минимална разлика пред Тед Круз, който остава основният му съперник. съобщават световни медии, цитирани от "Фокус".
Защо е важно мнозинството на партийния конгрес? Липсата на мнозинство оставя вратичка за провеждане на т.нар. “отворен” конгрес, на който да бъде избран друг кандидат, дори ако Тръмп има най-много гласове. Това е един от сценариите за спиране на ексцентричния милиардер. Такава стратегия би била разрушителна обаче за републиканската партия, тъй като избирателите, които гласуват за Tръмп ще се почувстват излъгани за пореден път и ще се отдръпнат.
В полето на демократите - Хилъри Клинтън очаквано печели във Флорида и Северна Каролина. Бившата първа дама е на челна позиция и в Охайо, където шансове за победа имаше Бърни Сандърс. Хилъри Клинтън води с малка преднина в Илинойс, а Бърни Сандърс води с незначителна разлика в Мисури.
Хилари Клинтън вече има голяма преднина в общия резултат и математически е невъзможно Бърни Сандърс да я настигне. Според историка от Американския университет Алън Лихтман, продължавайки кампанията си, Сандърс се превръща в най-добрия приятел на Републиканската партия, тъй като няма шанс да спечели номинацията, но затруднява Хилъри Клинтън и подкопава позицията й с поглед към националните избори.