Санкциите при провеждането на гонки по улиците на градовете трябва да бъдат по-високи, но само законодателните мерки няма да са достатъчни за тяхното прекратяване. Около тази позиция се обединиха интервюираните от БГНЕС експерти.

Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти:
"Възможно е с комплекс от мерки да се намери някакво решение за нерегламентираните състезания с автомобили по пътищата на страната, т.нар. гонки. Една част от тях касаят промените в законодателството, за които представители на различни институции, депутати и НПО говориха днес в НС и ги предложи на дискусията по този повод зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Става дума за поправки в закона за движение по пътищата и за промени в НК. Не по-маловажен е и контролът, защото и сега законите не са толкова лоши. 92% от изказаните мнения по форумите в интернет показват желанието на хората да се завиши именно контролът върху тези нерегламентирани състезания, за да няма жертви по време на тези екстремни гонки. По този начин ще накараме участниците в тях да отидат на алтернативни писти, където ще има точен регламент, без да накърняваме тяхното желание са самоизява.

Категорично сме съгласни с мерките, предложени от МВР, включително и за криминализиране на тези деяния. Но не приемаме вкарването в затвор на участниците в гонките за превишаването на скоростта над 60 км в час от разрешеното за участъка, в който се прави това. Трябва да има, според нас, по-големи глоби за тези нарушения, а не задържане на провинилите се, тъй като съдилищата и без това са достатъчно натоварени.

От друга страна, и сега се събират не повече от 50% от глобите на нарушаване на правилата на движение по пътищата от водачите на МПС. Сегашните промени, които се предлагат, смятам, че ще доведат до по-бързи решения при прилагане на санкциите. Приемаме и по-големите глоби. Съгласни сме лицата, които извършват годишните технически прегледи също да носят по-голяма отговорност, когато констатират промяна без разрешение на конструкцията на МПС на собственика за по-голяма мощност.

Смятаме, че някои от дейностите, свързани с безопасността на движението, трябва да излязат от функциите на държавата и да минат в частни ръце. Европейският опит е показал, че когато контролът се осъществява от частни фирми ефектът е много по-добър. Давам един пример: в Холандия, която винаги в последните години е на първите места по безопасност на движението, изпитите за кандидат-шофьорите се провеждат от частна фирма още 1926 г. и корупция няма. В Македония след демократичните промени се появи рецидивът на продажбата на шофьорски книжки, както го имаше и у нас, но те веднага изнесоха тази дейност с изпитите в различни клубове и корупцията секна. Дори една регистрация на автомобил не е редно да бъде решавана по този начин, пред гишета, на дълги опашки в КАТ.

Не смятам, че гонките ще бъдат преустановени, ако се изградят специални, регламентирани писти за хората с повече адреналин. Но пък ще намалеят, както е в европейската и световна практика. За нас целта трябва да бъде в момента по-големият контрол, за да не им разрешаваме да правят тези екстремни състезания по пътищата и магистралите".

Румен Вергиев, основател на Рейс Лайф, организация за създаването на тренировъчна писта за легализирани гонки:
"Съгласен съм , че санкциите при провеждането на гонки по улиците на градовете трябва да бъдат по-високи. По-голямата част от членовете на обществото, което представлявам, също са на това мнение. Приемам и мярката за отнемането на шофьорска книжка за три месеца на провинилите се. Но не съм съгласен гонката да се криминализира. Това, че на човек с такова хоби не му е предоставено място, където да го практикува и че шофира бързо не го прави престъпник. Това е прекалено.

При първо подобно нарушение нека има по-висока глоба, а при повторен такъв случай да се отнема книжката за правоуправление на МПС. Не съм запознат с предложението на БЧК за създаване на специален Тренировъчен център за безопасно управление на всички видове МПС на територията на София-град, сега го чух на дискусията в Народното събрание. Напълно съм съгласен това да се направи. Смятам, че ограничаване на кубатурата и на мощността на автомобила няма да доведат до никакви промени и подобрение на ситуацията. Трябва да има един по-задълбочен курс на различни настилки, със скоростна отсечка, умения за овладяване на автомобил и други техники. Не съм бил пряк участник в гонка, но съм присъствал на такива. Именно затова се обединихме в това общество от ентусиасти за създаване на регламентирани, обезопасени писти за всички нас, които обичаме екстремното шофиране. Нека дадем алтернатива на тези от нас, с повече адреналин в кръвта, които искат легално да упражняват хобито си".