Белгийските сили за сигурност издирват най-малко двама мъже, които влязоха в престрелка с полицията по време на обиски в жилища - част от акция за борба с тероризма в столицата Брюксел.

Най-малко трима служители на реда са ранени, един от тях тежко. Белгийското издание La Dernière Heure съобщи, че ранените полицаи са четирима, като четвъртият е ранен при втора престрелка, станала малко след първата.  

От прокуратурата в Брюксел съобщиха, че нападението е свързано с атентатите в Париж, при които загинаха 130 души. Нападенията на няколко места във френската столица станаха на 13 ноември миналата година, над 350 бяха ранените, а отговорност пое "Ислямска държава".

Операцията се провежда в южния квартал Форе, който се намира близо до предградието Моленбек - дом на някои от взривилите се камикадзета. От ноември насам там бяха извършени редица операции. Днешната акция е била планирана от белгийски и френски спецчасти, уточнява белгийският вестник Le Soir.  

Всичко е започнало, когато мъж е открил огън срещу полицаи насред улица. 

Белгийската полиция се опитва да проследи екстремистите, за които се счита, че принадлежат към самозваната „Ислямска държава“.
Заподозрените са избягали по покривите. Те са най-малко двама и в момента се издирват.

Операцията тече в момента. Полицията е затворила улици и използва хеликоптер в издирването на въоръжените терористи.
Заради престрелката са евакуирани училищата и други сгради, намиращи се на улицата. 

11 души са арестувани днес в белгийската столица във връзка с атентатите. Все още се издирва Салах Абдеслам - най-търсеният мъж в Европа, за когото се предполага, че е единственият оцелял терорист от 13 ноември.