На България се препоръчва да консолидира и подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи, включително чрез независим анализ на прокуратурата и гарантиране независимостта на ВСС. Това смятат правителствата на страните от Европейския съюз, които дадоха своята оценка за януарските доклади на България и Румъния, изготвени от Еврокомисията.
Като „спешен приоритет“ министрите определят приемането на нов антикорупционен закон. „България трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система“, смятат министрите. Говори се също за „спешно ускоряване“ на законодателната дейност, предаде БНР.
Румъния е на път да изпълни целите на европейския механизъм за стабилни и необратими реформи за борба с корупцията. Съветът по общи въпроси приветства постоянната тенденция на значим напредък, демонстриран от Румъния – особено действията на съдебните органи, довели до впечатляващи резултати срещу корупцията по високите етажи на властта. Ако властите в Букурещ съсредоточат усилията си за прилагане на оставащите препоръки в последния доклад на Еврокомисията, те ще си отворят пътя към покриване на всички критерии на механизма „в близко бъдеще“, пише още в заключенията на Съвета.
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер наскоро обясни, че България и Румъния не са обвързани и е възможно докладите за румънците да бъдат прекратени предсрочно. Съществуването на мониторинга се превърна в проблем за членството на София и Букурещ в Шенгенското пространство, заради ветото на Холандия.
Към днешна дата обаче правителствата на Евросъюза смятат, че механизмът остава подходящ инструмент в помощ и на двете държави – поне до следващите доклади след година.