Какво правите след тренировка? Ако сте като повечето хора, обикновено се прибирате вкъщи и сядате на дивана или ако тренирате сутрин, се къпете и отивате на работа. Ако е така, значи правите една от най-големите грешки при възстановяването след тренировка.

Здравословните навици след упражнения са от съществено значение за оптимален резултат. Какво ядете след тренировка също е важно за добра форма и здраво тяло. Повече експерти препоръчват да се храните след, а не преди натоварване. Трябва да приемате разумна комбинация от въглехидрати и протеини, за да възстановите основните хранителни вещества, които са били изгубени по време на тренировка и да помогнете на процеса на възстановяване. Преяждането е много грешно.

Важно е също така да се разтягате накрая на тренировката. Но какво правят повечето хора? Пропускат разтягането, като забравят, че разтягане в края на вашата тренировка поддържа ставите здрави, мускулите гъвкави и предпазват от нараняване. Разтягането трябва да продължава колкото и кардио тренировката – средно 15 минути са достатъчни.

Основна грешка е и рязкото прекъсване на натоварването. След интензивна тренировка се свличате на дивана и дори полягвате. Това е огромна грешка. Да, вие се нуждаете от почивка, но вашите мускули пък имат нужда от време, за да се отпуснат. За това трябва да останете активни по две причини – първо предпазвате мускулите и ставите си и второ –продължавате да горите калории.