Почина голямата изпълнителка на македонски народни песни Любка Рондова. Това съобщи за БГНЕС Маргарита Недкова, директор на ансамбъл "Гоце Делчев".

Тя е родом от костурското село Шестово, Егейска Македония. Нейният дядо е участник в Илинденско-преображенското въстание през 1903 г. По време на гражданската война в Гърция, когато много българи от Македония се сражават на страната на комунистите, тя е изведена от страната. Попада в така наречената група на деца-бежанци. Рондова споделя съдбата на много българи от Егейска Македония, които вместо да бъдат настанени в родината си – България, са изпратени в други социалистически страни. Тя живее в Полша и Чехия. В Прага завършва славянска филология.

През 1960 г. семейството й се завръща в България. Сериозният ѝ път на народна певица започва след като се премества в София, когато постъпва в най-стария в България ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев“. В него остава 30 години, като дълго време е солистка и лице на ансамбъла. Тук, в средата на българи бежанци от всички македонски краища, оформя и обогатява своя песенен репертоар, изграден основно върху песни, наследени от майка ѝ и баба ѝ, усъвършенства и своите изпълнителски умения.

През 1980 г. прави първите си записи в Българското радио, а след това и в „Балкантон“. Те се радват на голяма популярност и тираж.

За приноса ѝ към развитието и популяризирането на българската култура на 22 май 2002 година Любка Рондова е удостоена с орден „Стара планина“. Тя е носител и на орден „Кирил и Методий“ II степен и златен медал „Петко Войвода“.