27-годишният Иван Янакиев, който на 18-ти декември м.г. прегази пенсионера Никола Лазаров и причини смъртта му, излиза от ареста срещу 10 000 лева. Това постанови преди минути Апелативният съд в Пловдив. 

Магистратите увеличиха от 3 000 лева на 10 000 лева паричната гаранция. Докладчикът по делото Веселин Ганев заяви в залата, че поисканата от прокуратурата мярка "домашен арест" не може да се приложи, тъй като законът я приравнява със "задържане под стража".      

Два месеца е срокът, през който лице, извършило престъпление по непредпазливост, какъвто е конкретният случай, може да остане в ареста. Точно толкова време е бил под ключ и Янакиев.    

Преди решението на съда майката на шофьора - Дора Янакиева, обвини медиите, че не казвали цялата истина за произшествието. Тя посочи, че булевардът, където е станал инцидентът, е бил с желязна ограда. Жертвата Никола Лазаров е пресякъл направилно. По думите й той бил съпричинител на нещастния случай. 

"Правосъдието победи", бе краткият коментар на адвокат Христо Лазаров, защитник на Янакиев, след като чу решението на Апелативния съд.   

Синовете на жертвата - Еленко и Маским Лазарови, посочиха майката на Янакиев като главният виновник за трагедията. "Джипът Хамър е бил нейн. Защо след като синът й е имал толкова нарушения на закона за движение по пътищата и е хващан да кара с наркотици, пак се е качил на автомобила", попита Еленко Лазаров.