Две сирийчета, обучавани в групи за радикален ислям в Германия, са били спасени у нас, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето. Става въпрос за брат и сестра на 12 и 14 години, пише "Телеграф".Семейството им живеело от години в Германия, родителите имали немско гражданство. Децата били засечени от наши граничари, след като заедно с баща си опитали да достигнат в Сирия, където най-вероятно да се включат в бойни действия, посочиха още от ДАЗД.

След обмяна на информация между нашите и германските власти се оказва, че децата са живели в крайно изолирана обстановка и са обучавани основно в религиозни практики. След развод между родителите им, малчуганите са били приписани на майката. Баща им обаче успява да ги отвлече и решава да замине с тях за родината си, преминавайки през България.

У нас децата са настанени в център за бежанци. Попадайки в него, те отказали да се хранят и да пият вода. Наложило се да бъдат приети в  МВР болница, където били поставени на системи. Впоследствие хлапетата са върнати в Германия, където с тях се занимават социалните служби.