Екип за работа с безстопанствени животни на „Четири лапи“ вече е в старопрестолния град, където от днес започва триседмична кампания за кастрация на улични и дворни кучета и котки.

Както и при предишните си подобни кампании във Велико Търново, най-голямата организация за защита на животните у нас пристигна със своя мобилна амбулатория, оборудван бус за транспорт на животни и екип от двама ветеринарни лекари, двама хващачи на улични животни и един ветеринарен техник. Операционната на колела ще бъде разположена в базата на Е.Т. „Пролет“ в кв. Зеленика по пътя за с. Беляковец. Всички обработени животни ще бъдат обезпаразитени, ваксинирани срещу бяс и идентифицирани с микрочип и пластмасова ушна марка, каквито са изискванията на Закона за защита на животните. Извършените манипулации ще бъдат за сметка на „Четири лапи“.

„Велико Търново е една от малкото общини в страната, които преминаха към изпълнение на заложените в Закона за защита на животните мерки за овладяване на популацията от безстопанствени кучета непосредствено след влизане в сила на закона, като първата стъпка беше мащабна кастрационна кампания съвместно с „Четири лапи“ през пролетта на 2008 г.,“ разказва директорката на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова. „Добрите резултати от последователната политика на общината не закъсняха и в града е отчетено намаляване на броя на скитащите кучета, което беше потвърдено от преброяването на безстопанствените животни от 2013 г. Тогава беше отчетена популация от 325 кучета и 771 котки в старопрестолната столица и разположените в непосредствена близост населени места.“

Това е четвърта подобна кампания на „Четири лапи“ във Велико Търново. При предишните три, проведени през 2008, 2011 и 2013 г., бяха кастрирани общо 805 животни – 587 кучета и 218 котки. Самостоятелно общината е финансирала кастрацията на още близо 7000 кучета през последните 8 години. Според специалистите на „Четири лапи“, опитът на Община Велико Търново доказва, че методът на масова кастрация на уличните животни е единственото решение за намаляване на техния брой. У нас за това красноречиво говорят и данните от още няколко големи областни града, като Бургас, Пловдив и София, където последното преброяване отчете трикратно намаляване на скитащите кучета за периода между 2007 и 2015 г.

Д-р Марина Иванова е категорична, че основните причини у нас все още да съществува проблем с броя на скитащите кучета и котки са безконтролното развъждане и изоставяне на домашни четириноги и липсата на желание от страна на местната власт както за упражняване на контрол върху безотговорните собственици, така и за организиране на масови кастрационни кампании. „За съжаление по-голямата част от общините у нас не влагат нужния ресурс и усилия за намаляване на броя на безстопанствените животни съгласно законовите изисквания. Липсва и ефективен контрол от страна на инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните. В Търново популацията можеше да е още по-малка, ако разположените в непосредствена близост Горна Оряховица и Лясковец работеха също толкова ефективно по проблема. За да има трайно решение на национално ниво е необходима обща стратегия за цялата страна с ясно разписани отговорности на местната и централната власти, на ветеринарните лекари и на неправителствените организации.“

Кампанията на Фондация „Четири лапи“ ще продължи до 01.04.2016 г. и ще обхване всички населени места от община Велико Търново, които ще бъдат посетени по изготвен съвместно с общинската администрация график. Очаква се да бъдат заловени, кастрирани, ваксинирани и върнати обратно по местата им около 250 четириноги.