Много жени установяват, че имат миома на матката по време на прегледите, свързани с бременността. Различните изследвания установяват наличие на фиброзна тъкан или формация по стената на матката, която обаче не може да бъде отстранена заради плода.

Опасни ли са миомите през бременността?

В повечето случаи миомата не представлява опасност за плода или майката по време на бременността. Разбира се, това зависи от местоположението, големината и характера ѝ.

Усложнения се наблюдават рядко, но все пак те могат да включват най-често болки, гадене, повишена температура, повръщане и повишение в нивата на белите кръвни клетки (левкоцити).

Болка

Болката се наблюдава, когато миомата увеличи размерите си и притисне друга тъкан. Ако растежът на фиброзната тъкан е по-бърз от обикновено, болката може да е по-силна. А растеж почти винаги има заради по-богатото кръвоснабдяване на матката по време на бременността.

Болките обикновено се облекчават с парацетамол, тъй като той е единственото позволено болкоуспокояващо по време на бременност. В по-тежки случаи се предписват и други медикаменти, които не трябва да се взимат самосиндикално.

Усложнения

Усложнения може да предизвика местоположението на миомата. Ако тя се намира точно върху плацентата, това може да намали кръвоснабдяването на плода. Съществува риск от преждевременно раждане или раждане с усложнения като затруднено дишане, проблеми с поддържането на теглото и температурата на тялото на бебето.

Ако бъдат забелязани подобни признаци, може да се наложи раждането да бъде предизвикано малко по-рано от термина или да бъде назначено секцио.

Усложнения по време на раждане

В зависимост от местоположението на миомата бебето може да се разположи седалищно точно преди раждането. В такива случаи се налага спешно цезарово сечение. 

Миомата може да направи и вагиналното раждане невъзможно, ако се намира в долната част на матката. Близостта ѝ с шийката на матката може да попречи на самото раждане, което отново налага спешно секцио.

Миоми с прекалено големи размери и такива, силно сраснали със здравите тъкани на матката, могат да наложат хистеректомия, което се случва в редки случаи.

След раждането обикновено миомите се свиват. Лекарят ви ще прецени какво ще се предприеме след това. Ако миомата остане с малки размери, може да не се наложи операция в близките години.