Достъпът до социалните мрежи Facebook и Twitter бе забранен от съда в Турция след публикуване на снимки и видеа в тях от атентата в Анкара, съобщиха телевизиите NTV и CNN Turk.

Ходът идва след смъртоносния атентат в неделя в турската столица, където за сега официално се съобщава за 37 загинали и 125 ранени. Локалните телевизии CNN Turk и NTV твърдят, че видеото, заради което е дошла забраната, показва избухването на бомбата в колата и е било качено във Facebook и Twitter, а след това многократно споделяно.

Това не е първият път, в който Турция блокира достъпа до социални мрежи, като смята, че тяхната липса на рестрикции се равнява на терористическа пропагадна. В края на миналата година страната отново сложи временна забрана върху Twitter, след като потребителите започнаха да споделят снимки на тогавашните сблъсъци между полицията и крайно леви екстремисти, включително снимка, на която прокурор бе държан като заложник от един от тях.

Взривът в Анкара е вторият смъртоносен атентат за тази година в града. Атаката е била усетена на няколко километра от мястото, а отломки от взрива са стигнали на няколкостотин метра от Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи, както и от кабинета на министър-председателя, съобщи тогава Fortune.

Въпреки че властите не са посочили официални виновници за атентата, Ройтерс твърди, че двама неназовани служители по сигурността смятат Кюрдската работническа партия за организатор. Почти 30 години тя се бори с турските власти за признаването на кюрдите като автономна държава.

Междувременно Турция поднови бомбардирането на локации на кюрдските бунтовници в Северен Ирак. От неделя до сега турската полиция е арестувала 36 души, които са заподозрени в сътрудничество с Кюрдската партия.