Македонското МВР съобщи, че между 600 и 700 мигранти са влезли нелегално в страната от Гърция, пише местната секция на радио „Свободна Европа”. Те са влезли на територията на западната ни съседка при село Моин в района на граничния град Гевгелия.

Македонската армия и полиция са реагирали и в момента търсят начин да върнат новодошлите обратно в Гърция.

Няколко репортери на международните агенции по-рано съобщиха, че хиляди мигранти са напуснали лагера от гръцката страна на границата при село Идомени и търсят начин да влязат в Македония.

Западната ни съседка в съответствие с регионални и общоевропейски решения спря почти напълно миналата седмица транзитното преминаване на мигранти през територията й.

Това предизвика струпване при Идомени, където в момента има между 12 000 и 17 000 мигранти според различни преброявания. Условията във временния лагер са много лоши поради почти непрекъснатите валежи миналата седмица.

Днес хиляди мигранти в лагера най-напред протестираха преди да тръгнат да търсят къде да пресекат границата.

След часове вървене пеше те са успели да заобиколят поставената по границата телена ограда и да влязат на македонска територия, западно от Гевгелия, уточнява РСЕ.

Македонските власти се опитват да блокират основните точки, от които влизат мигрантите.

Според Атина, на гръцка територия има 44 532 мигранти като по-големият дял от тях е в Северна Гърция - 23 042. На гръцките острови в Егейско море са регистрирани 9264 души. В Идомени има 12 000. Отделно, край Кукош има 3540 души, в Поликастро 3370, а в Диавата 2003.