Български граничен полицай е осъден на две години условно и 2000 лева глоба за подкуп,съобщиха от държавното обвинение в понеделник. Любопитното в случая е, че полицаят е бил арестуван след специализирана акция на румънската Национална дирекция "Антикорупция", която в България е известна като румънската независима антикорупционна прокуратура.

Българският полицай М. Шопов е задържан по време на специализирана операция на румънците на 26 юни 2011 година. Използвайки служители под прикритие, те са документирали с видеозаписи как българинът си иска пари в зоната на ГКПП "Вама Веке" на румънско-българската граница при Дуранкулак.

Румънски полицай под прикритие се представил като шофьор на автомобил, който иска да влезе в България. Първо служител на румънската гранична полиция установил, че шофьорът няма пълномощно за автомобила, както и че колата е с изтекъл срок на годишния технически преглед.

Самите документи на шофьора под прикритие приел българският граничен полицай Шопов, който дал да се разбере, че очаква нещо в замяна заради проблема. Румънският полицай първо дал на колегата 50 евро, но от жестовете на българина се разбрало, че парите не са достатъчни. Румънецът дал още 20 евро.

Румънските власти моментално провели операция по задържане на българския полицай. Шопов хвърлил на земята двете банкноти, които предварително били описани по идентификационни номера.

Свидетел на задържането станал и турски гражданин, който заявил, че малко преди това Шопов му поискал пари на румънски език. Свидетелят обяснил, че е платил в с две банкноти по 10 лева, тъй като нямал евро. Банкнотите били намерени в джоба на българския граничен полицай.

Първоначално Шопов е оправдан от Добричкия окръжен съд. На първа инстанция магистратите са сметнали, че обвинението за подкуп заради двете банкноти по 10 лева е недоказано. По втория случай магистратите са се произнесли, че е налице провокация към подкуп и липса на доказателства.

Прокуратурата в Добрич е протестирала пред Варненския апелативен съд, който е отменил оправдателната присъда и е осъдил Шопов за подкупа. Съучастникът на българския граничен полицай – румънският му колега на ГКПП – Вама Веке, отдавна е осъден и е изтърпял наказанието си в Румъния.