Около хиляда бежанци от граничния лагер при гръцкото село Идомени тръгнаха да търсят алтернативен маршрут за влизане в Македония, видяха репортери на АФП и ЕПА.
По-рано днес жители на лагера, които според различни оценки наброяват общо между 12 000 и 13 000 души, организираха протест срещу условията в него. Представителят на Върховния комисариат за бежанците на ООН Бабар Балох описва ситуацията при Идомени като „връх в човешката мизерия”.
Дъждовното време през миналата седмица и уикенда превърна голяма част от лагера в кално поле и наводни много от бежанските палатки.
Отново днес в пограничната река Сува бяха намерени телата на двама удавници-мигранти, мъж и жена, вероятно опитали да влязат в Македония по нея.
Атина продължава да се опитва да намали броя на хората при Идомени, като превозва с автобуси много от изтощените мигранти към други части на Гърция, където има свободни места в благоустроени бежански лагери.
Според министъра на отбраната Димитрис Вицас на властите може да отнеме 2 години за разрешение на миграционната криза в страната. По различни изчисления в нея има между 40 000 и 60 000 души, които искат да продължат пътя си към Западна и Северна Европа.
До нарастващия им брой и кризисната ситуация при Идомени се стигна, след като страните по балканския миграционен маршрут след Македония ограничиха напълно преминаването през тяхна територия. На 8 март лидерите на ЕС обявиха балканския път за затворен.