Окръжна прокуратура Пазарджик внесе протест в Апелативен съд Пловдив срещу определението на Окръжен съд Пазарджик за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“ с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3 000 лева спрямо Иван Янакиев. Както БЛИЦ съобщи, 27-годишният мъж от Пазарджик уби възрастен пешеходец с колата си. Янакиев престоя няколко месеца в ареста, но след като магистратите взеха решение да го освободят, близките на жертвата отново се надигат на протест. 

На 18 декември 2015 г. в 18,50 часа в Пазарджик Янакиев е шофирал джип „Хамър“, с пазарджишка регистрация, блъснал е пешеходеца Никола Лазаров, на 70 г. и е причинил смъртта му по непредпазливост. По делото е установено, че избраната от Янакиев скорост на движение не е била съобразена с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие и именно това негово неправомерно поведение е причината за настъпилото ПТП, отнело човешки живот.

На 23 декември 2015 г. Окръжен съд-Пазарджик по искане на прокуратурата е взел постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Янакиев, определението е потвърдено на 29 декември 2015 г. от Апелативен съд-Пловдив.

На 10 март 2016 г., по молба на адвокатите на обвиняемия и съобразявайки разпоредбата на чл. 63 ал. 4 от НПК (непозволяваща задържането под стража да продължи повече от 2 месеца при непредпазливо деяние), Окръжен съд-Пазарджик е изменил мярката за неотклонение на Янакиев от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на 3 000 лева.

На 11 март 2016 г. Окръжна прокуратура-Пазарджик е внесла протест в Апелативен съд-Пловдив срещу определението на Окръжен съд - Пазарджик.

Според мотивите, изложени от наблюдаващия прокурор, мярката за неотклонение „парична гаранция“ за конкретното деяние е неправилна, защото от доказателствата по делото е видно, че Иван Янакиев е системен нарушител по Закона за движение по пътищата, има друго висящо наказателно производство в Районен съд-Пазарджик за управление на МПС, след употреба на наркотични вещества, а обвинението по настоящето наказателно производство е за тежко престъпление със смъртен случай. 

Освен това съществува реална опасност при изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в “парична гаранция“ или „подписка“, Янакиев да извърши друго транспортно нарушение или да се укрие от органите на съдебната власт, и е опасен за участниците в движението и за пешеходците по пътя.

Според наблюдаващия прокурор е по-подходящо мярката за неотклонение на Янакиев да се измени от „задържане под стража“ в „домашен арест“.
Делото по протеста на прокуратурата ще се гледа на 15 март 2016 г. в Апелативен съд-Пловдив.