Излизането в пенсия подобрява здравето на възрастните хора, сочи проучване на австралийски учени. Екипът на д-р Мелъди Динг от Университета в Сидни по обществено здраве е проследил живота на 25 000 възрастни австралийци и най-вече тяхната физическа активност, начин на хранене, до колко заседнал живот водят, употребата на алкохол и навиците им на сън.

Според резултатите, цитирани от британското издание „Експрес“, излизането в пенсия увеличава физическата активност с 93 минути на седмица, съня с 11 мин. на ден и намалява времето в седене с над час на ден.

Изследователите също така са установили, че 50% от жените, които се пенсионират, отказват цигарите. Екипът за сега не е забелязал зависимост между пенсионирането и употребата на алкохол или консумацията на плодове и зеленчуци.

Според д-р Динг пенсионирането се свързва с позитивни промени в начина на живот. „Промените в начина на живот са най-силно изразени при хора, които се пенсионират, след като са работили на пълен работен ден. Когато хората работят и пътуват до работните си места, това отнема голяма част от времето им през деня. Когато те се пенсионират, имат време да бъдат физически активни и да спят повече“, допълни тя.

Промените са значителни дори и когато към данните се включат и фактори като възраст, пол, местоживеене, брачен статус и образование. Най-голямо ограничаване на времето, прекарано в седнало положение, има при хората в градовете и по-големите населени места, където и нивото на образование е по-високо.

„Голямата промяна в живота като тази с пенсионирането създава прозорец от възможности да де направят позитивни житейски промени, шанс да се отървем от лошите навици и да създадем нови, по-здравословни начини на поведение“, казва д-р Динг.