Съвместната руско-европейска марсианска сонда - "ЕкзоМарс 2016", бе изстреляна от космодрума Байконур. Орбиталната станция TGO ще изучава нивата на метан в атмосферата на планетата и ще има апаратура, чувствителна към наличието на определени молекули на повърхността на Марс, сред които и тази на водата - H2O. Сателитът ще носи на борда си стационарната сонда "Скиапарели", която ще бъде спусната на повърхността на Червената планета. Там тя ще сканира за наличието на подпочвени води или лед, намиращ се под грунда на Червената планета. 

Мисията "ЕкзоМарс 2016" е първата, която ще търси следи от живот на Червената планета. Досегашните марсиански апарати търсеха предимно вода. Нито една мисия не е изпращана със задача да търси следи от биологична активност, съобщават световните информационни агенции.

България участва в "ЕкзоМарс 2016" със създадената в ИКИТ-БАН дозиметрична апаратура “Люлин-МО”, съобщиха от академията, цитирани от БГНЕС. Задачата на българския уред е да измерва космическата радиация по време на полета от Земята до Марс. 

Разработката на “Люлин-МО” е финансирана по договор на Института за космически изследвания и технологии към БАН с Института за космически изследвания към Руската академия на науките (РАН). 

По-късно БАН ще представи подробно проекта си, като в пресконференцията ще вземат участие проф. д.т.н. инж. Петър Гецов - директор на ИКИТ, проф. Йорданка Семкова и проф. Цветан Дачев.