Австрийският канцлер Вернер Файман призова за затваряне на всички алтернативни маршрути за мигранти и бежанци, включително и тези минаващи през територията на България и Италия.

Ако не направим това този месец през лятото Европа отново ще бъде изправена пред "напълно непреодолима задача".

В предаването "Център" на австрийската обществена телевизия Файман призна, че е променил позицията си по отношение на бежанците, след като е осъзнал, че тази година може да се очакват още повече мигранти.

"Убеден съм, че броят на бежанците няма да бъде по-малък, а напротив много по-голям", предупреди канцлерът и поясни, че в разговорите с германския му колега Ангела Меркел миналата зима е станало напълно ясно, че решението за "пропускане" не работи.

"Когато стана ясно, че в Германия има хора, които смятат, че е добре да дойдат до 2 милиона и 400 000 от тях да останат в Германия, аз казах, че така не може повече. Ние не сме чакалнята на Германия", подчерта Вернер Файман.

След като стана ясно, че няма европейско решение, той се обявил за спиране на политиката на "пропускане". "Тъй като няма европейско решение, ние няма да приемем повече от 37 500 души тази година", каза още той.

Според него въвеждането на ограничения за прием на бежанци е част от "Плана Б" за самозащита.

"Единственото ми притеснение е да не започнат отново с политиката на "пропускане". Австрия е длъжна да запази категоричната си позиция по този въпрос", предупреди Файман. Той смята, че разпределението на мигранти не функционира, защото бежанците не желаят да приемат друга крайна дестинация освен Австрия и Германия и защото не бяха създадени "Горещи точки" /Hot spot/ по външните граници на ЕС.

"Ние искаме да се създадат приемни центрове, където на бежанците много ясно ще им се каже, че те не може да избират къде ще получат помощ...Не може да действаме без хуманност, но не може и да няма ред...Проблемът може да бъде решен само с приключването на войните в страните от където идват бежанците", предупреди канцлерът.

Попитан дали вярва в договора между ЕС и Турция, Файман отговори, че Турция не "е обикновен партньор" и припомни отношението й към кюрдите, както и към свободата на медиите. Според него обаче решението е важно за самата Турция, защото по този начин ще бъде по-лесно да бъде разбита мрежата на трафикантите на хора.