Смятаната за изгубена картина "Припадналият пациент" на холандския художник Рембранд ван Рейн (1606-1669) ще бъде изложена на международния панаир на изкуствата ТЕФАФ в Маастрихт.

Рембранд рисува картината "Припадналият пациент (обоняние)", когато е едва на 18 или 19 години, посочва сайтът Artprice.

През септември 2014 г. американската аукционна къща Nye&Company от Блумфийлд, Ню Джърси, обявява малка картина за продан със забележка: "Европейска континентална школа, около ХтХ век". Ориентировъчната цена на платното е 800 долара. Предложено е за продажба с първоначална цена 250 долара. Съвсем неочаквано обаче, в рамките на търга се разиграва ожесточено наддаване. Картината е продадена за 870 хиляди долара. С таксите цената достига до един милион долара . Творбата е закупена от френските галеристи Талабардон и Готие (Talabardon et Gautier).

Платното е част от серията на тема "Сетива", които младият 18-19-годишен Рембранд рисува, още когато живее в Лайден. Това е четвъртата картина от серията: "Обоняние", а останалите платна "Зрение ", "Слух" и "Докосване" вече са известни на широката публика.

Картината "Обоняние" е уникална и с ранния подпис на Рембранд. При реставрацията се открива знакът RH (Rembrandt Harmensz - Рембранд, синът на Хармен).

Холандските експерти са въодушевени от новооткритата картина, но са и разочаровани, че са се разминали с възможността да бъдат нейни притежатели. Според авторитетния холандски ежедневник NRC, Ян Сикс и неговата фондация са били готови да наддават до 2.5 милиона за картината. Ян Сикс е правнук и наследник на амстердамския кмет Ян Сикс, близък приятел на Рембранд.