Един от военните командири на "Ислямска държава" в Сирия Омар ал Шишани – Омар Чеченеца – е клинично мъртъв в резултат на въздушен удар по неговия конвой, предаде АФП, като се позовава на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Правозащитната организация, която разполага с широка мрежа от източници в Сирия, твърди, че той е в клинична смърт и от няколко дни диша с помощта на апарат в болница в източната провинция Рака, крепостта на джихадистката организация в северна Сирия.

На 8 март американски представител, пожелал анонимност, заяви, че джихадистът по всяка вероятност е загинал заедно с 12 други бойци на ИД при американска бомбардировка на 4 март над североизточна Сирия. Според НПО-то обаче, макар телохранителите му да са били убити, той не е загинал, а е бил тежко ранен.

Транспортиран е бил от провинция Хасаке в болница в провинция Рака, където е под грижите на джихадистки медицински екип от европейски произход, е уточнил за АФП ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман.

Известен с буйната си рижа брада, джихадистът в действителност се нарича Тархан Батирашвили и е чеченец от Грузия.
Американското правителство бе обявило награда от 5 милиона долара за надеждни сведения, които да помогнат да се стигне до него.