Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) предлагат комунистическата идеология да бъде обявена извън закона. Според тях тя трябва да бъде приравнена на фашизма, защото е опасна за демокрацията, съобщи bTV.
Вносителите предлагат до три години затвор и 5000 лева глоба. Имат и още една идея – за строги санкции, ако някой опетни знамето или химна на Европейския съюз.
В България обаче от години съществуват няколко комунистически формации, които не приемат добре предложението тяхната идеология да се криминализира.
„Каквото и да правят, както и да се напъват, не могат да спрат тази идея. Напротив, тя ще се разширява до пълната победа на комунизма“, твърди Владимир Цеков, председател на ЦК на БКП.
Вносителите са категорични, че фашистката, националистическата и комунистическата идеологии трябва да бъдат приравнени и проповядването им да е престъпление. „Това е наистина една отречена и престъпна епоха, която е навредила изключително много на държавата, много хора са пострадали, избити без съд и присъда“, казва Спас Славов от РБ.
комунизъм.
Според депутата от БСП Атанас Мерджанов вероятно ще сме свидетели на серия подобни инициативи „поради идейната нищета и безпътица на десницата“.
Очаква се до месец поправките да скарат депутатите в зала.