Австрийският канцлер Вернер Файман призова своя германски колега Ангела Меркел да прекрати "състезанието за бежанци" и да въведе ограничения за прием на мигранти. Разпределението на бежанци в страните от Европейския съюз (ЕС) не функционира, защото бежанците се надяват да се доберат само до Германия, каза Файман пред виенското издание "Естерайх". "Само когато Германия въведе ограничения и започне да взима бежанци директно от военните региони ще се сложи край на безконтролната миграция", подчерта австрийският канцлер.

Според него Меркел трябва да сложи край на това състезание, което счита за победител всеки добрал се до Германия. Той подчерта, че на този етап бежанците нямат почти никакъв интерес към страните от ЕС, които приеха определена квота за прием.

Франция например, която обяви, че е готова да приеме 30 000 души, до момента е приела само 1000, защото всички искат да останат в Германия и Австрия. Подобно е положението и с Португалия, която обяви, че ще приеме 7000 мигранти, а до момента таз са настанени едва само 200 души, защото всички искат да се доберат до Германия, подчерта Файман.
Австрийският канцлер призова Берлин да следва примера на Виена и да обяви годишна граница от 400 000 души.

ЕС и Германия, както и самата Австрия трябва много ясно да кажат, че всеки, който се добере с помощта на трафиканти до външните граници на ЕС, ще бъде върнат обратно без никакво изключение, каза още Вернер Файман.