Иран е готов да обсъди с другите страни износителки на петрол ограничаване на добива, само когато производството на страната достигне 4 милиона барела на ден, заяви иранският министър на петрола Бижан Занганех
"До момента, производството на петрол у нас е под 4 милиона барела на ден. От тази гледна точка не е нужно да обсъждаме „замразяване” на добива”, посочва иранският представител. „Едва след като се мине тази граница ще започнем да си сътрудничи с тях", коментира руският енергиен министър Александър Новак на въпрос дали ще убеждава представителите на Ислямската република да се присъединят към замразяването на добива.
Новак ще посети Иран на 14 март и ще се срещне с министъра на петрола и енергетиката на Иран.
В края на февруари, Занганех каза, че дневното производство на петрол в Иран ще достигне 4,6 милиона барела според петгодишната програма за развитие на страната до 2021 г..
Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела постигнаха споразумение през февруари на среща в Доха да замразят добива на петрол на средните нива от януари, но само ако към инициативата се присъединят и други производители. Еквадор, Алжир, Нигерия, Оман, Кувейт, Обединените арабски емирства са изразили такава готовност. Към момента Иран и Ирак заявяват само подкрепа на мерките за подобряване на ситуацията на пазара, но не се дават обещания за замразяване на производството.