Войска без оръжие на границата е нонсенс. На границата трябва да се очаква неочакваното при всякакви ситуации. Това заявява пред Епицентър.бг председателят на сдружение „Джордж Маршал клуб” – България Илия Налбантов. От 1999 г. до сега Налбантов работи като експерт в областта на политиката на сигурността в Министерство на отбраната. От август 2014 г. до юни 2015 г. е началник на политическия кабинет на военния министър.Експертът коментира изявленията на военния министър Ненчев, който казва, че част охраната по границата ни няма да е въоръжена. "Министърът да се конкретизира. Това може би е някакъв лапсус или неразбиране от негова страна. Аз мога само да допускам, че става дума за водачи на МПС или за други военнослужещи, които изпълняват логистична поддръжка и то не точно на границата. 
Военнослужещите на границата трябва да носят личен пистолет, както тези, които изпълняват мисии в чужбина. Те имат автомат и колективно въоръжение, но всеки от тях има и личен пистолет. Друг е въпросът дали на границата ще бъдат разполагани системи за колективно въоръжение – картечници, гранатохвъргачи и т.н. Аз мисля, че това не е допустимо", заявява Налбантов. 

"Задачата на военнослужещите е патрулна мисия, а не противодействие на противник. Нормално е те да бъдат въоръжени така, както граничните полицаи", допълва експертът.

Според Налбантов проблемът за ангажирането на армията с изпълнение на нетипични за нея функция - охрана на границата за предотвратяване или препятстване на мигрантски потоци деквалифицира армията. "Това е въоръжена сила със съвършено различна функция. Военнослужещите на границата ще бъдат откъснати от нормалния ритъм на бойна подготовка. При всички положения после трябва да се мисли за тяхната преподготовка. Има и друг момент. Армията неминуемо ще влезе в контакт с мигранти, с каналджии. Има риск да се ангажира с трафика на хора. Милиарди се харчат за придвижването на мигрантите, а всеки военнослужещ е човек. Нормално е да допуснем, че някои от тях могат да отстъпят от морала", коментира Илия Налбантов.

Той е категоричен - няма ограда, която да не може да бъде преодоляна. Но физическото присъствие на хора, които да въздействат върху отсрещната страна, има по-голям ефект от механичните съоръжения: "Видяхме, че нито студът, нито оградите спират хората, които са решили да стигнат до Западна Европа".

"Връщане назад за тези хора няма. Колко време ще издържат в буферната зона? Някои от тях ще започнат да бягат и да търсят заобиколни пътища. Универсалното решение е спирането на конфликта в Сирия и връщането и спирането на бежанските потоци", заявява експертът.

"През България пътят им се удължава, а това означава допълнителни ресурси за тях. Но търсенето на заобиколен път трябва да бъде допуснато. Отчитайки планинския характер на маршрутите, през които трябва да преминат, рисковете да тръгнат към България до края на март и до средата на април са по-малки. Потокът може да се пренасочи от май нататък, когато преодоляването на височини и планини няма да крие толкова рискове, особено за жените и децата", заявява Налбантов.

Той обаче смята, че армията няма да успее да спре бежанците. "Изискват се обединените усилия на разузнавателната общност и взаимодействие със специалните служби в съседните страни, включително Турция. Така нелегалният трафик може да се пресече още в началото. Важното е да има наблюдение на границата и система за ранно предупреждение", категоричен е Илия Налбантов.